Klubbnytt

Share

Det er mange som lurer på om og i så fall hvordan det er lov å trene nå i denne perioden hvor det er satt i verk strenge tiltak som skal hindre koronasmitte i samfunnet. Klubben har mottatt følgende informasjon fra NRYF:

NRYF har ingen myndighet utover å si at konkurranser, samlinger og organisert treninger er forbudt. Det som er viktig å tenke på i disse perioder er hva som er lov. Det er lov til å utøve egentrening, og vi oppfordrer alle til å finne gode løsninger på hvordan man organiserer denne egentreningen, samtidig som man overholde smittelovgivningen og forbudet mot organisert idrett.

Vi verken kan eller ønsker å sette svært konkrete regler for hva som gjelder akkurat for hestesporten. Dette er både fordi det er vanskelig å definere et rideanlegg/ridehall/ridebane da forskjellene er store, og fordi vi selvfølgelig ikke ønsker å ende opp med strengere regler slik vi ser i en rekke andre europeiske land.

Vi har laget en egen samleside som heter KORONAVIRUS på www.rytter.no med mye nyttig informasjon for både ryttere, klubber og private aktører i hestesporten.

Oppsummert håper vi at alle kan ta hensyn til hverandre, følge myndighetenes bestemmelser og organiserer egentreningen sin godt slik at både hestevelferd og sikkerheten ivaretas.

 

I tråd med dette, opprettholder SØRK en stans i all klubborganisert idrettsaktivitet. Utover dette, oppfordrer vi medlemmene våre, stalleiere og andre til å sørge for at eventuell egentrening foregår innenfor de lover og retningslinjer som er gitt. Finn gode løsninger for hver enkelt stall som ivaretar både smittevern og hestevelferd. Husk spesielt

 • God hånd- og hostehygiene
 • Hold avstand (minst 1 meter i "passere hverandre i butikken" liknende situasjoner, 2 meter hvis man oppholder seg sammen utover dette)
 • Maks 5 personer kan oppholde seg sammen av gangen

 

Oppdaterte regler og anbefalinger fra myndighetene finner man til enhver tid på https://helsenorge.no/koronavirus

 

Det er sikkert mange som fremdeles har ubesvarte spørsmål. Ta gjerne kontakt med klubben på epost@sork.no, så skal vi prøve å svare så godt vi kan.

 

Ta godt vare på hverandre, og husk at det alltid er lov å ringe en venn!

 

 

Share

Ryttere er blitt observert ridende på jorder i Sørkedalen, blant annet galopperende opp Grøttumjordet.

 

DETTE ER IKKE TILLATT!

 

Vi er avhengig av et godt forhold til bøndene i dalen, og da skal vi IKKE ødelegge jordene deres. På disse jordene produseres blant annet grovfor til våre hester. Vi ber alle våre lesere om å ta opp dette i stallene, slik at vi slipper å se slik ridning igjen.

Share

Både Idrettsforbundet og NRYF har utgitt en del informasjon og retningslinjer for håndtering av koronasmitte. Vår idrett er spesiell, i og med at vi ikke bare trener oss selv, men at vi uansett trening eller ikke, må ta vare på vår treningspartner: Hesten.

 

Det er opprettet samlesider om Korona:

 

Idrettsforbundets samleside om koronavirus

 

Rytterforbundets samleside om koronavirus

 

Se spesielt Rytterforbundets side om trening (menyvalg til høyre på nettsiden).

Share

Til alle SØRK-medlemmer og andre lesere

 

Nå har det gått litt over en uke siden strenge tiltak har blitt satt inn for å motvirke en rask spredning av koronasmitte i Norge. Vi har vel alle fått kjenne litt på en litt spent stemning, og at vi ikke lenger kan gjøre alt vi pleier i hverdagen. Det påvirker også hverdagen i stallen.

 

Denne figuren begynner å bli kjent. Statsministeren vår, Erna Solberg, oppfordrer oss alle til å bli med på den store sammfunnsdugnaden det er å strekke koronautbruddet ut over lang tid, slik at ikke mange blir syke på en gang. Hvis mange blir syke på en gang, kan det bli vanskelig å hjelpe alle. Derfor prøver vi å flate ut smittekurven, som vi ser på figuren.

 

Vi er alle del av samfunnet i Norge, men vi som ferdes i en stall er også medlem av et mini-samfunn i stallen. Stall-samfunnet må også fungere gjennom koronautbruddet. Uansett om det er 4 eller 40 hester i stallen vår, må de stelles og passes, og de må mosjoneres hvis det er mulig. Hvis mange i stallen må være hjemme på grunn av sykdom eller karantene, blir det vanskelig for de som er igjen å ta seg av alle hestene.

 

Derfor inviterer jeg dere alle til den store stalldugnaden!

 

Den store stalldugnaden går ut på at vi som ferdes i stallene i Sørkedalen, og andre steder, gjør vårt for å flate ut smittekurven i stallen. Det er bra for hestene, stallpersonalet, og alle oss andre. Hvis vi lykkes med dette, så bidrar vi samtidig i den store Norgesdugnaden, og det er jo veldig bra det også!

 

Hvordan oppfører vi oss når vi er med i den store stalldugnaden?

 

Egentlig følger vi bare reglene som gjelder for alle nå. Informasjon om dette finner du på nettsiden https://helsenorge.no/koronavirus:

 

 • Vi er hjemme hvis vi er syke! Det kjennes rart å ikke dra i stallen "bare på grunn av litt forkjølelse". Men akkurat nå er det riktig. Retningslinjene sier at selv med bare forkjølelse skal vi være hjemme til en dag etter at vi har blitt friske. Mistenker vi korona, skal vi være hjemme i flere dager etter sykdom. Hvis man skulle bli syk, må man sjekke reglene på korona-nettsiden, og forholde seg til dem.
 • Vi hjelper de som er hjemme med hestepass. Alle hester må ha omsorg og stell hver dag, og da må vi hjelpe hverandre.
 • Vi holder avstand til hverandre. Vi vet at det nå er mange smittede personer som ikke vet at de har blitt smittet enda, og disse kan av og til smitte andre. Det føles litt rart å stå og snakke sammen på 2 meters avstand, men det kan hjelpe oss å stoppe smitte. 
 • Vi holder avstand også når vi sitter på hesten. Vi holder god avstand både på tur i skogen, og på ridebanen. Og vi bør ikke ri for mange i ridehuset samtidig.
 • Vi vasker hendene ofte, også i stallen. Når vi er i stallen, blir vi jo møkkete på hendene hele tiden, og det er ikke farlig. Men akkurat nå må møkka bort, slik at vi jevnlig får vasket bort eventuelle virus vi har plukket opp. Husk at stallhansker og ridehansker ikke beskytter mot smitte. De reneste hendene er nyvaskede hender uten hansker.
 • Vi unngår å ta oss i ansiktet. Det er umulig å være ren på hendene hele tiden, men prøv i alle fall å ikke ta på ansiktet uten helt rene hender. Tips: Ta på hodeplagg, slik at ikke hårstrå kiler i ansiktet.
 • Vi nyser og hoster i et papirlommetørkle som vi kaster, eller i nødsfall i albuenkroken.
 • Sist men ikke minst: Vi viser hensyn og lytter til instrukser og veiledning fra stalleiere og stallmedarbeidere. Husk at det er noen som har stallen som arbeidsplass. Mens de fleste av oss bare forholder seg til egen hest og eget utstyr, må stallarbeiderne ta på og stelle med mange hester og masse utstyr. De er spesielt utsatt for smitte, samtidig som vi er veldig avhengig av dem! La oss gjøre hverdagen enklere og sikrer for stallmedarbeiderne!

 

Denne perioden er litt tøff for oss alle. Men som statsministeren vår sier: Det går over. Vi må bare prøve å komme oss igjennom på best mulig måte. Derfor håper jeg at alle blir med på stalldugnaden!

 

Vi sees i stallen!

 

M.v.h.

Eli Gjørven

Leder i SØRK

Share

I etterkant av at regjeringen nettopp har offentliggjort en rekke strenge tiltak, har Idrettsforbundet har offentliggjort følgende: 

 

På bakgrunn av helsemyndighetenes føringer i den vanskelige koronasituasjonen ber Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité om at all idrett, treninger og konkurranser opphører med umiddelbar virkning. 

 

https://www.idrettsforbundet.no/nyheter/2020/idrettsforbundet---all-idrettsaktivitet-avlyses-med-umiddelbar-virkning/

 

SØRK stanser derfor alle klubbtreninger umiddelbart. Treningsøkter med hest/ponni som er i gang, avsluttes på fornuftig vis.

 

Vi følger opp dette mot Idrettsforbundet og NRYF, og når vi får ytterligere informasjon, vil den bli videreformidlet.

Ekstra informasjon