Share

Til alle SØRK-medlemmer og andre lesere

 

Nå har det gått litt over en uke siden strenge tiltak har blitt satt inn for å motvirke en rask spredning av koronasmitte i Norge. Vi har vel alle fått kjenne litt på en litt spent stemning, og at vi ikke lenger kan gjøre alt vi pleier i hverdagen. Det påvirker også hverdagen i stallen.

 

Denne figuren begynner å bli kjent. Statsministeren vår, Erna Solberg, oppfordrer oss alle til å bli med på den store sammfunnsdugnaden det er å strekke koronautbruddet ut over lang tid, slik at ikke mange blir syke på en gang. Hvis mange blir syke på en gang, kan det bli vanskelig å hjelpe alle. Derfor prøver vi å flate ut smittekurven, som vi ser på figuren.

 

Vi er alle del av samfunnet i Norge, men vi som ferdes i en stall er også medlem av et mini-samfunn i stallen. Stall-samfunnet må også fungere gjennom koronautbruddet. Uansett om det er 4 eller 40 hester i stallen vår, må de stelles og passes, og de må mosjoneres hvis det er mulig. Hvis mange i stallen må være hjemme på grunn av sykdom eller karantene, blir det vanskelig for de som er igjen å ta seg av alle hestene.

 

Derfor inviterer jeg dere alle til den store stalldugnaden!

 

Den store stalldugnaden går ut på at vi som ferdes i stallene i Sørkedalen, og andre steder, gjør vårt for å flate ut smittekurven i stallen. Det er bra for hestene, stallpersonalet, og alle oss andre. Hvis vi lykkes med dette, så bidrar vi samtidig i den store Norgesdugnaden, og det er jo veldig bra det også!

 

Hvordan oppfører vi oss når vi er med i den store stalldugnaden?

 

Egentlig følger vi bare reglene som gjelder for alle nå. Informasjon om dette finner du på nettsiden https://helsenorge.no/koronavirus:

 

  • Vi er hjemme hvis vi er syke! Det kjennes rart å ikke dra i stallen "bare på grunn av litt forkjølelse". Men akkurat nå er det riktig. Retningslinjene sier at selv med bare forkjølelse skal vi være hjemme til en dag etter at vi har blitt friske. Mistenker vi korona, skal vi være hjemme i flere dager etter sykdom. Hvis man skulle bli syk, må man sjekke reglene på korona-nettsiden, og forholde seg til dem.
  • Vi hjelper de som er hjemme med hestepass. Alle hester må ha omsorg og stell hver dag, og da må vi hjelpe hverandre.
  • Vi holder avstand til hverandre. Vi vet at det nå er mange smittede personer som ikke vet at de har blitt smittet enda, og disse kan av og til smitte andre. Det føles litt rart å stå og snakke sammen på 2 meters avstand, men det kan hjelpe oss å stoppe smitte. 
  • Vi holder avstand også når vi sitter på hesten. Vi holder god avstand både på tur i skogen, og på ridebanen. Og vi bør ikke ri for mange i ridehuset samtidig.
  • Vi vasker hendene ofte, også i stallen. Når vi er i stallen, blir vi jo møkkete på hendene hele tiden, og det er ikke farlig. Men akkurat nå må møkka bort, slik at vi jevnlig får vasket bort eventuelle virus vi har plukket opp. Husk at stallhansker og ridehansker ikke beskytter mot smitte. De reneste hendene er nyvaskede hender uten hansker.
  • Vi unngår å ta oss i ansiktet. Det er umulig å være ren på hendene hele tiden, men prøv i alle fall å ikke ta på ansiktet uten helt rene hender. Tips: Ta på hodeplagg, slik at ikke hårstrå kiler i ansiktet.
  • Vi nyser og hoster i et papirlommetørkle som vi kaster, eller i nødsfall i albuenkroken.
  • Sist men ikke minst: Vi viser hensyn og lytter til instrukser og veiledning fra stalleiere og stallmedarbeidere. Husk at det er noen som har stallen som arbeidsplass. Mens de fleste av oss bare forholder seg til egen hest og eget utstyr, må stallarbeiderne ta på og stelle med mange hester og masse utstyr. De er spesielt utsatt for smitte, samtidig som vi er veldig avhengig av dem! La oss gjøre hverdagen enklere og sikrer for stallmedarbeiderne!

 

Denne perioden er litt tøff for oss alle. Men som statsministeren vår sier: Det går over. Vi må bare prøve å komme oss igjennom på best mulig måte. Derfor håper jeg at alle blir med på stalldugnaden!

 

Vi sees i stallen!

 

M.v.h.

Eli Gjørven

Leder i SØRK

Ekstra informasjon