Korona på fremmasj – hva kan vi gjøre med det?

Published by Eli Gjørven on

Idrettens koronabanner

Koronatallene stiger igjen. Oslo er et av stedene i landet hvor smitten øker betydelig. I stallene i Sørkedalen og andre steder, møtes vi jevnlig. Hvordan kan vi unngå smitte?

På Idrettsforbundets koronaside finnes mye generell informasjon til idretten omkorona. NRYF har sin egen korona samleside hvor det ligger informasjon tilpasset vår idrett. Vi finner blant annet disse 5 grunnleggende smitteverntiltakene:

  1. Hold avstand – 1 meter 
  2. Vask hender før og etter trening
  3. Rengjør felles utstyr før og etter trening
  4. Syk? Bli hjemme
  5. Bruk egen drikkeflaske

Disse tiltakene er enkle, men SVÆRT viktige.

Vi er heldige i vår idrett, fordi hestesport sjelden krever at vi er i direkte kontakt med hverandre. Derfor har vi hatt muligheten til å trene som vanlig i nesten hele koronaperioden til nå.

Vi kan uten problemer stelle og trene våre hester uten at vi må berøre andre ryttere. Men vi må holde avstand (regel 1), og vi MÅ være hjemme hvis vi er syke (regel 4). Vi kan dessverre ikke sitte samlet i gruppe ved ridebanen og se andre ri – vi må sitte med minst 1 meter avstand. Vi kan desverre ikke sitte tett sammen i varmestua, selv om det er kaldt ute. Vi må se an hvor stor varmestua er, begrense antall mennesker som oppholder seg der, og sitte med minst 1 meter avstand.

Dessverre kan korona også smitte dersom en smittet person tar på en ting, og en annen person tar på den samme tingen like etter. Derfor må vi være nøye med hygiene, og rengjøring og desinfeksjon i stallen (regel 2). Vi bør vaske hender når vi kommer i stallen, og ellers innimellom. Kanskje etter du har brukt felles trillebår og greip? Det vil uansett være vanskelig å holde alt utstyret rent. Derfor:

Hånd- og hostehygiene er SVÆRT viktig!

Vi kan trene samtidig på ridebanen. Men vi må holde avstand også der. Heldigvis får vi lov å ha trener på besøk, men ja – vi må holde avstand til han eller henne også. Dersom vi bruker radio med hodesett må utstyret sprites mellom hver rytter (regel 3) – det kan nok være enklest at hver rytter har sitt eget hodesett. Noe av utstyret vi bruker, som hindermateriell, er ikke særlig praktisk å rengjøre. Da blir håndhygiene igjen viktig (regel 2).

For å unngå smitte, er det også viktig at alle følger reglene for isolasjon og karantene. Har du karantene skal du IKKE komme i stallen. Andre, for eksempel trenere, veterinærer og smeder, skal heller ikke komme til stallen, hverken innendørs eller utendørs, dersom de er i karantene.

Dette betyr at nå må vi hjelpe hverandre. Det kan fort skje at noen i din stall må holde seg hjemme i 10 dager. Da må vi stille opp for hverandre: Møkke en ekstra boks. Sørge for at hesten kommer seg inn i tide, og at den har mat og drikke som den trenger. Hold øye med hverandres hester – ser de friske ut? Er vannkar og krybbe rent? Har de vann ute?

Vi hjelper hverandre – så kommer vi i mål. Korona varer ikke evig. Stå på!


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *