Julehilsen 2020

Published by Eli Gjørven on

Eli Gjørven, leder i SØRK

At Julehilsen 2020 blir annerledes enn vanlige julehilsner, overrasker vel ingen. Jula nærmer seg, men til tross for at mye dreier seg om julegaver, julekaker og pynting av treet, er det noen som har helt andre ting å tenke på. Og for en gangs skyld vil jeg i dette innlegget ikke ta opp Corona, håndvask og 1-metern.

De siste ukene har temaet trakassering og overgrep i idretten blitt tatt opp, blant annet i VG. Hestesporten kommer ikke så godt ut. I dag publiserte VG historien til modige Emilie og Stine. De ble seksuelt utnyttet av treneren sin. Han ble dømt. Men deler av ridemiljøet holdt med ham. Jentene følte seg ikke ivaretatt av forbundet.

En annen historie som ble fortalt nå i desember, handler om treneren som ble dømt og utestengt fra norsk idrett i 20 år for å ha forgrepet seg på en elev. Allikevel har han hatt et samarbeid med nøkkelpersoner i en rideklubb i Norge. Det var eleven som følte seg utfryst. Denne historien ble fortalt av modige Isabelle.

Det mest spesielle med historiene til Emilie, Stine og Isabelle, er antagelig at trenerne ble tatt og dømt. Vi kan dessverre anta at det finnes mange slike historier som aldri kommer frem i lyset. Men nå, i 2020, håper jeg at det er lettere å fortelle. Delvis på grunn av personer som Emilie, Stine og Isabelle, som deler sin historie med hele Norge. Jeg vil tro det er en belastning for dem å ta disse historiene opp på nytt, å svare på spørsmål og motta kommentarer fra kjente og ukjente. Men de gjør det allikevel.

Vi skylder dem en stor takk for at de velger å bane vei for dem som kommer etter!

Idretten bruker politiattestordningen for å unngå at personer som ikke er skikket kan trene barn og unge. Den er ikke perfekt, men det er et viktig verktøy. Den største svakheten ved ordningen er nok at den kun kan brukes av idrettsklubber. I hestesporten er det mange treninger som arrangeres privat, på private ridesentere. De har hverken plikt eller mulighet til å innhente attest. En mulig løsning her er samarbeid mellom klubber og private sentere, slik at attester kan innhentes via klubbene.

Artiklene i VG viser at det er flere utfordringer med denne ordningen. Vi vil oppfordre vårt moderforbund, Norsk Idrettsforbund, til å jobbe for å forbedre ordningen.

På direkte forespørsel fra oss angående praktisering av politiattestordningen har Oslo idrettskrets vært svært tydelige: Klubbene skal ikke involvere seg på noen måte i arrangementer hvor det ikke er fremvist politiattest. Dette kan oppfattes som en streng praksis, men vi ser at det dessverre er nødvendig for å være så sikker som mulig på at klubbidretten er trygg.

I historiene som VG forteller, føler ofrene seg ikke godt ivaretatt av idretten. Da har vi i idretten ikke vært flinke nok. Vi må bli bedre! Det finnes nok ikke alltid en fasit for hvordan man håndterer alle sidene en slik sak. Men vi må i alle fall lytte, informere og ta vare på så langt det er mulig.

Julen 2020 er spesiell. Men det er lov å snakke med hverandre. Det er lov å ringe en venn, eller sende en melding. Be om hjelp, eller tilby hjelp. Møkke en ekstra boks når det trengs. 2020 er snart over. Men først skal vi feire jul, om så på Teams!

God jul!

Med hilsen Eli Gjørven

Leder Sørkedalen rideklubb

Les reaksjonene til Tore Sannum, president i NRYF, på rytterforbundets nettside.

HAR DU OPPLEVD seksuelle overgrep og trenger noen å snakke med? Da kan du for eksempel ringe hjelpetelefonen for seksuelt misbrukte, ta kontakt med ditt nærmeste Senter mot incest og seksuelle overgrep eller gå til overgrepsmottaket i din del av landet.


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *